петак, 12. новембар 2010.

Beogradska berza: Već sedmi dan zaredom cena NIS-a se ne menja

BSE CLOSING BELL
Beogradska berza: Već sedmi dan zaredom cena NIS-a se ne menja
Autor/izvor: SEEbiz/Sinteza Invest Group www.seebiz.eu www.sinteza.net

BEOGRAD - Trend rasta indeksa najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi danas je prekinut. Reperni indeks Belex15 blago je skliznuo na 637,54 poena, izgubivši svega 0,11 odsto svoje vrednosti u odnosu na prethodni dan.

Ukupan promet u trgovanju vlasničkim hartijama iznosio je 101,3 miliona dinara.

Najveći deo solidnog prometa koji je ostavaren trgovanjem akcijama iz bankarskog sektora ostvaren je akcijama AIK banke (BSE:AIKB). Oslabivši 0,22 odsto, prosečna cena iznosila je 3.165 dinara dok je realizacija iznosila 54,6 miliona dinara. Prometom od 2,5 miliona dinara, cena akcija Razvojne banke Vojvodine (BSE:MTBN) ojačala je 2,22 odsto dočekavši kraj trgovanja po prosečnoj ceni od 3.227 dinara.

Nešto slabiji obim trgovanja u vrednosti od 2,3 miliona dinara zabeležile su akcije Agrobanke (BSE:AGBN) po ceni koja je za nijansu viša u odnosu na juče.

Uprkos značajnoj zainteresovanosti investitora ali na nešto nižim novoima, cena akcija Privredne banke (BSE:PRBN) oslabila je nepunih 3 odsto, po prosečnoj ceni od 654 dinara ostvareni promet iznosio je 1,2 miliona dinara. Akcije Credy banke potonule su čitavih 9,17 odsto ali sa zanemarljivim prometom.
Novi-stari predvodnik realnog sektora su akcije Naftne industrije Srbije (BSE:NIIS). Već sedmi dan zaredom cena od 480 dinara se ne menja. Ukupan promet od 15,8 miliona dinara predstavlja i prosečnu vrednost trgovanja ovim akcijama u pomenutom periodu.

Najveći promet akcijama Metalca iz Gornjeg Milanovca (BSE:MTLC) u poslednjih godinu dana od 8 miliona dinara ostvaren je na samom početku današnjeg trgovanja po prosečnoj ceni od 1.901 dinara uz rast od 0,32 odsto.

Veći promet od današnjih 5,4 miliona dinara, akcije Telefonije (BSE:TLFN) zabeležile su još sredinom decembra prošle godine kada je kompanija zabeležila snažan pad poslovanja i 2009. godinu završila sa neto dobitkom od skromnih 24,3 miliona dinara. Ove godine planirani su bolji rezultati, dok je današnja prosečna cena iznosila 1.080 dinara.

U iščekivanju rezultata nakon trećeg kvartala, novi rast cene, ovoga puta od 1,12 odsto, ostvarile su akcije bečejskog Sojaproteina (BSE:SJPT). Po prosečnoj ceni od 811 dinara, isprometovano je akcijama u vrednosti od 1,6 miliona dinara.
Ukupan promet obveznicama stare devizne štednje iznosio je tek 45 hiljada evra uz blagi rast godišnjih prinosa skoro svih serija kojima se trguje.

Нема коментара:

Постави коментар