среда, 8. децембар 2010.

Agrobanka u Banjaluci početkom 2011. godine

 

07/12/2010 20:32:00Glas Srpske, Sinteza

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

imageU planu otvaranje filijala širom Republike Srpske

Agrobanka u Banjaluci, koju osnivaju beogradska Poljoprivredna banka Agrobanka i Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS), trebalo bi da počne sa radom u prvom kvartalu iduće godine, izjavio je za „Glas Srpske” šef kabineta predsednika izvršnog odbora Agrobanke Aleksandar Marić.

On je naglasio da je pored dobijanja dozvola i saglasnosti za otvaranje ove banke u Banjaluci potrebno još obezbediti i adekvatan poslovni prostor, stvoriti tehničke uslove za rad i zaposliti potrebne kadrove. „IRB RS će u skladu sa opredeljenjem Vlade RS biti suosnivač Agrobanke u Banjaluci. Osnivački ulog Agrobanke Beograd iznosiće 80, a IRB-a 20 odsto”, rekao je Marić i dodao da će Agrobanka Banjaluka obavljati sve štedno-depozitne, kreditne, garancijske, te poslove platnog prometa i elektronskog bankarstva.

„Poseban akcenat biće stavljen na povezivanje i saradnju preduzeća iz Srbije i Republike Srpske, ali i šire”, naglasio je Marić. Agrobanka će, dodao je, biti na raspolaganju poljoprivrednim gazdinstvima, domaćinstvima, ali i građanima. U IRB RS kazali su da će sedište Agrobanke biti u Banjaluci, a u planu je otvaranje i filijala u drugim opštinama Republike Srpske. „Očekuje se da će postupak osnivanja Poljoprivredne banke Agrobanke u Banjaluci biti završen početkom iduće godine”, rekli su u IRB-u.

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara Republike Srpske Vladimir Usorac kazao je da je do sada glavni problem poljoprivrednicima u Srpskoj bio pristup finansijskim sredstvima i institucijama. „Osnivanjem Agrobanke ovaj problem će biti rešen i konačno ćemo imati priliku da dođemo do sredstava za uvođenje novih tehnologija, čime ćemo stvoriti i veću konkurentnost domaće proizvodnje u odnosu na Evropu i svet”,  rekao je Usorac.

Skupština akcionara Agrobanke početkom oktobra donela je odluku o osnivanju banke u Republici Srpskoj u kojoj će ova beogradska bankarska ustanova uplatiti 80 odsto osnivačkog kapitala (8 miliona evra). Predstavnici Agrobanke tada su naglasili da očekuju prilično ekspanzivan razvoj banke te da bi do kraja 2014. godine aktiva ove bankarske ustanove u RS trebala da bude uvećana na 54,3 miliona evra dok bi godišnja neto dobit za nešto više od četiri godine planirana na nivou od 2,14 miliona evra. U predstavljenom elaboratu, čiju izradu su zahtevali akcionari, menadžment Agrobanke očekuje povraćaj uloženih sredstava za manje od četiri godine.

Нема коментара:

Постави коментар