понедељак, 21. септембар 2009.

Nenad Gujaničić: Siloviti rast Beogradske berze je neodrživ

STAVOVI
Autor/izvor: SEEbiz / B92

BEOGRAD - Na Beogradskoj berzi u trećoj septembarskoj nedelji nastavljen je rast indeksa i realizovanog prometa.

Od početka avgusta indeks najlikvidnijih hartija na beogradskoj berzi porastao je za oko 45 odsto i toliko je u plusu od početka godine.
"Razlog za to, pre svega, leži u globalnom oporavku svetskog tržišta kapitala, imajući u vidu da su počev od marta najveće svetske berze zabeležile rast od preko 50 odsto", kaže za B92 broker na Beogradskoj berzi Nenad Gujaničić.
Prema njegovim rečima, vodeće globalne ekonomije, kao što su EU, Japan i Amerika polako izlaze iz recesije i bilo je za očekivati da će 6 meseci do godinu dana pre toga da se desi i oporavak i na berzama.
"Međutim, mora se priznati da je ovaj i ovoliki rast iznenadio analitičare i jednostavno ovaj trend ovako silovit definitivno neće moći da se održi, ali govori da dolazi do oporavka globalne ekonomije", kaže Gujaničić.
"Što se tiče naše privrede, teško je govoriti da berza najbolje oslikava trenutno stanje iz prostog razloga što naše tržište nije toliko razvijeno i ne postoje sve relevantne informacije o poslovanju kompanija", dodaje on.

Нема коментара:

Постави коментар