понедељак, 2. новембар 2009.

Na Berzi i dalje optimizam

 

Belexsentiment, pokazatelj očekivanja na Beogradskoj berzi, četvrti uzastopni mesec je u "zelenom" i za novembar je na nivou od 120,02 poena, objavilo je danas srpsko tržište kapitala.

Belexsentiment, pokazatelj očekivanja na Beogradskoj berzi, četvrti uzastopni mesec je u "zelenom" i za novembar je na nivou od 120,02 poena, objavilo je danas srpsko tržište kapitala.
U oktobru je Belexsentiment bio 136,80 poena, u septembru 126,60 a u avgustu tek nešto iznad sto poena, dok je mesecima pre toga bio u "crvenom", od septembra prošle do jula ove godine.

"Očekivanja ostaju optimistička a kretanja na srpskom tržištu treba posmatrati u globalnom okruženju, u smislu da će naše tržište pratiti trend na svetskim i regionalnim", kaže portfolio menadžer fonda NLB Nova penzija Sunčica Pribišević.

U novembru će u fokusu investitora na svetskim berzama i dalje biti podaci o rezultatima poslovanja kompanija za treći kvartal, rekla je Pribišević i dodala da će potvrdu oporavka svetske privrede investitori tražiti i u makroekonomskim pokazateljima.
Glavni pokretač optimizma investitora i njihove aktivnosti na tržištu kapitala biće bolji od očekivanih poslovni rezultati.

Međutim, upozorila je Pribišević, ne treba zaboraviti da većina ekonomista prognozira da će oporavak svetske privrede biti dug i spor pa se mogu očekivati povremene korekcije tržišta.

Komnetarišući Belexsentiment za novembar portfolio menadžer fonda NLB Nova penzija istakla je da je obeležje srpskog tržišta kapitala i dalje nelikvidnost koja otežava kratkoročnu prognozu budućeg kretanja vrednosti indeksa.

Oktobarski Belexsentiment nedvosmisleno je ukazivao na jačanje optimizma a u tom mesecu su oba indeksa ubeležila blagi pad, podsetila je Pribišević.

Do pada je došlo posle znatnog rasta u avgustu i septembru i nameće se pitanje da li se kod ulgača prerano i u neopravdanoj meri javio optimizam, nakon višemesečnog uzdržavanja od ulaganja tokom 2008. i u prvom kvartalu 2009, navela je porfolio menadžer fonda NLB Nova penzi

(Beta)

BEOGRAD | 02.11.2009.

Нема коментара:

Постави коментар