уторак, 1. фебруар 2011.

BELEXsentiment za februar iznosi 98,81 poena*

www.belex.rs

Visoki rast oba indeksa Beogradske berze u januaru (Belex15 je porastao 12,79%, a Belexline 8,42%) u potpunosti je premašio očekivanja investitora. Verovatno ni oni najoptimističniji među njima nisu se nadali ovom „januarskom bonusu". Regionalne berze su takođe u prethodnom mesecu zabeležile snažan rast, dok su performanse indeksa vodećih svetskih berzi bile skromnije, ali mahom pozitivne. I sa skromnijim performansama svetsko tržište kapitala je praktično na dvoipogodišnjem maksimumu, i taj optimizam investitora može biti jedan od pokazatelja da je svetska ekonomija na održivom putu ekonomskog oporavka.
Rast indeksa pratio je promet na berzi koji je bio u rangu decemabarskog i novembarskog, ali koji je, iako relativno skroman, takođe bio iznad očekivanog. Januarska aktivnost na berzi je po pravilu sezonski niža od decembarske, što ovoga puta nije bio slučaj, i možda baš u toj činjenici možemo naći razloge snažnog rasta indeksa. Naime, na plitkom tržištu kakvo je srpsko, čak i malo jačanje tražnje kroz pojavu nekoliko novih/starih investitora voljnih da investiraju slobodna sredstva može biti snažan generator rasta indeksa.
Period pred nama donosi pojavu nove akcije, Aerodroma Nikola Tesla, na A listingu Beogradske berze, što će svakako pozitivno delovati na promet i samim tim na dalji razvoj tržišta kapitala. Februarski, blago pesimististični, Belexsentiment oslikava očekivanje da januarski rast neće biti dugog daha, ali uz nova listiranja, nove investitore, kao i pozitivne signale sa svetskih berzi, optimizam će se vratiti na Beogradsku berzu.
Aleksandar Štajner 
Portfolio menadžer
*Vrednost BELEXsentimenta za tekući mesec analizira portfolio menadžer koji je u prethodnom mesecu imao najprecizniju procenu kretanja tržišta Beogradske berze

Нема коментара:

Постави коментар