субота, 2. април 2011.

BELEXsentiment za april iznosi 126,93 poena*

Izvor: www.belex.rs
Indeksi Beogradske berze, BELEX15 i BELEXline su u martu ubeležili blagi pad od -0.65% i -0.14% respektivno, i time prekinuli kontinuirani rast od početka godine. U odnosu na februar, učešće stranih investitora na kupovnoj strani u prometu akcijama je poraslo i iznosilo je oko 56%, dok je na strani prodaje neznatno smanjeno na 24.76%.
Blagi pad indeksa se može pripisati korekciji tržišta koja je, obzirom na snažan rast u januaru i februaru, mogla biti i očekivana. Međutim, vrednost Belex sentimenta, govori da su očekivanja investitora i ovog puta bila drugačija od aktuelnih kretanja.
U martu je kao posledica pozitivne ocene u pogledu sprovođenja ekonomske politike, povećan kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje, od strane agencije Standard & Poor's sa „BB-„ na „BB" i potvrđen kreditni rejting „B" sa stabilnim izgledima za poboljšanje kreditnog rejtinga, kada je u pitanju kratkoročni dug. Ovaj događaj će bez sumnje doprineti poboljšanju investicione klime što će se odraziti i na privlačenje stranih investitora na domaće tržište. Povećanje ulaganja inostranih investitora je neophodan impuls na strani tražnje za razvoj domaćeg finansijskog tržišta i dalja pozitivna tržišna kretanja i rast indeksa Beogradske berze. Sa druge strane, ostvareni rezultati u 2010. godini i fundamentalni pokazatelji mnogih kompanija, ukazuju na značajan potencijal za rast.
Kretanja na razvijenim finansijskim tržištima (Nemačka, Francuska, Velika Britanija...) takođe su bila negativna i indeksi ovih berzi su ubeležili pad koji se kretao od -1% do -2%. Kretanja na svetskim tržištima i dalje su snažno uslovljena događajima na Bliskom istoku i u Libiji, koji za posledicu imaju snažan rast cene barela sirove nafte, što podiže neizvesnost kada je reč o daljem oporavku svetske privrede, i utiče na rast inflatornih očekivanja.
Sunčica Pribišević
Portfolio Manager

*Vrednost BELEXsentimenta za tekući mesec analizira portfolio menadžer koji je u prethodnom mesecu imao najprecizniju procenu kretanja tržišta Beogradske berze
sentiment

Нема коментара:

Постави коментар