уторак, 14. децембар 2010.

Grčka država dokapitalizuje ATE banku, mali izgledi za prodaju AIK-a

 

13/12/2010 23:09:00Sinteza

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

imageDokapitalizacija ATE banke u IQ 2011.

Nakon sastanka sa delegacijom EU i MMF-a, predstavnici grčke države su najavili da će razmotriti prodaju manjinskih udela u bankama Hellenic Postbank i Attica Bank, kada se za to steknu tržišni uslovi, prenose grčki mediji.

Takođe, grčka država će do kraja januara prikupiti potrebni kapital za  ATE banku, koja letos nije prošla stres test po pitanju adekvatnosti kapitala. Prema navodima grčkih medija, odmah nakon prikupljanja sredstava, uslediće dokapitalizacija ove bankarske ustanove u kojoj država ima udeo od 77 procenata. 

Nakon što je u julu obelodanjeno da ATE banka nije prošla stres test, zajednička misija MMF-a, Evropske komisije i Evropske centralne banke odobrila je grčkoj državi da učestvuje u dokapitalizaciji koja bi, u slučaju minimalne emisije akcija vredne 243 miliona evra, morala obezbediti sredstva u visini od 185 miliona evra. S obzirom da je postalo izvesno da će ova dokapitalizacija biti i sprovedena, malo je verovatno da će ATE pribeći prodaji svojih udela u bankama u Srbiji (AIK Banka 20,3%), Rumuniji (74,1%)  i u grčkoj First Busines banci (49%), što je takođe bila jedna od alternativa u procesu jačanja kapitalne baze ove banke pod kontrolom grčke države. 

ATE banka je ušla u vlasničku strukturu AIK-a krajem 2006. godine na nivoima od oko 5.200 dinara po akciji, kupivši 20,3 odsto običnih akcija ove niške banke. Takođe, u istom periodu, grčka banka je kupila i 24,9 odsto prioritetnih akcija AIK banke. Na trenutnim cenama, paket akcija ove grčke banke u Srbiji vredi blizu 60 miliona evra, nakon što su obične akcije AIK-a od početka oktobra zabeležile rast veći od 25 procenata. 

Нема коментара:

Постави коментар