четвртак, 2. децембар 2010.

Artio fond kupac AIK-a u velikoj blok transakciji

CRHoV, Sinteza

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

imageArtio Int. Equity fond kupio 1,5% akcija AIK banke

Kupac akcija AIK banke u velikoj blok transakciji vrednoj 3,9 miliona evra, koja je realizovana protekle sedmice na ceni od 3.281 dinar, bio je globalni investicioni fond Artio dok se na strani prodaje našao kastodi račun austrijske Raiffeisen banke.

Zanimljivo je da je početkom novembra prošle godine ovaj investitor prodao 5 odsto AIK-a u dve velike transakcije po prosečnoj ceni od 2.850 dinara. Na strani kupovine našli su se tada kastodi računi austrijskih banaka pa je ostalo nepoznato da li je to bila realna likvidacija pozicije ovog fonda u niškoj banci ili tek privremeno "parkiranje" vlasničkog udela. Artio je kupovinom 1,5 odsto akcija AIK banke stigao do 17. mesta u vlasničkoj strukturi ove bankarske ustanove kojom, nakon velikih prometa u tekućoj i protekloj godini, u potpunosti dominiraju inostrani investicioni fondovi. Računajući i dominantnog akcionara, grčku ATE banku koja je tokom godine najavljivala i moguću prodaju vlasničkog udela u AIK-u, inostrani investicioni fondovi poseduju oko 60 odsto akcija najprofitabilnije domaće banke.
Osim u AIK banci, Artio fond najveći vlasnički udeo u domaćim kompanijama ima u Komercijalnoj banci gde je treći akcionar po veličini sa 4,8 odsto akcija. Od akcija iz realnog sektora, Artio je najzastupljeniji u davno zaboravljenoj fabrici crepa i keramičkih pločica, Toza Marković, u kojoj ima vlasnički udeo od 8,8 procenata. Procenjuje se da je trenutna tržišna vrednost aktive ovog američkog investicionog fonda sa sedištem u Njujorku na domaćem tržištu kapitala oko 20 miliona evra.

Нема коментара:

Постави коментар