среда, 1. децембар 2010.

Odblokirana sredstva iračkog duga, Progres čeka 15,6 miliona dolara

 

30/11/2010 15:29:00Oslobođenje, Sinteza

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

imageAkcije Progresa porasle maksimalnih 20 procenata

Kako pišu sarajevski mediji, blokirana sredstva iz davno naplaćenog iračkog duga konačno su oslobođena nakon postizanja vansudskog poravnanja između Progresa i predstavnika Federacije BiH.

Od maja 2008. godine na računima beogradskog Jugoimport-SDPR-a bila su blokirana sredstva naplaćenog iračkog duga oko kojeg su se sporili predstavnici beogradske trgovačke kompanije Progres i Agencije za privatizaciju BiH. U predmetnom sporu radilo se o novcu koji je uplatio Irak u korist računa kompanije Jugoimport SDPR, a na ime predratnog duga za izvršene poslove  kompanija iz namenske industrije. Progres je, ranije, tužio Agenciju za privatizaciju Federacije BiH tražeći da se iračkim dugom izmiri 15,6 miliona dolara koje su mu od pre rata dugovali RMK Željezara, Inžinjering iz Zenice i RMU Kakanj, a zeleno svetlo za nagodbu još je u januaru ove godine dao i Parlament Federacije BiH, nakon što je Pravobranilaštvo ovog bosanskog entiteta uverilo Federalnu vladu da bi mogao biti izgubljen spor pred sudom.
Nakon nekoliko neuspešnih ročišta, juče je konačno postignut sporazum odnosno potpisano je vansudsko poravnanje, kako je za “Oslobođenje” izjavio federalni pravobranilac August Jančik. "SDRP će najbrže što se može sredstva od oko 39,9 miliona dolara uputiti u Sarajevo, a čim ona legnu na naš račun, mi ćemo dati nalog da i Progres može skinuti 15,6 miliona dolara sa računa SDPR-a", objasnio je Jančik, koji je proteklih meseci bio pod strahovitim pritiskom raznih struja što su ga optuživale da on koči poravnanje, te tako drži pare u blokadi.
Naplatom duga znatno će se popraviti situacija, kako u spomenutim BiH kompanijama, tako i u kompaniji Progres čiji su radnici ove godine u više navrata štrajkovali tražeći isplatu zaostalih zarada i ubrzanje procesa prodaje državnog paketa akcija ove kompanije. Na današnjem trgovanju na Beogradskoj berzi, akcije Progresa porasle su skoro maksimalnih 20 procenata dostigavši nivo od 141 dinar što odgovara tržišnoj kapitalizaciji kompanije od 760,4 miliona dinara (7,1 milion evra).

Нема коментара:

Постави коментар