среда, 22. децембар 2010.

Ponuda za NIS najkasnije 28. februara

 

21/12/2010 12:28:00Tanjug, Sinteza

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

imageDeponovanje akcija manjinskih akcionara trajaće od 21 do 45 dana

Ponuda Gasprom Nefta za preuzimanje akcija Naftne industrije Srbije (NIS) trebalo bi da bude objavljena do kraja februara naredne godine, rečeno je danas na konferenciji za medije u Komisiji za hartije od vrednosti.

“Građani će imati rok od 21 do 45 dana da odgovore na tu ponudu i neće imati nikakve troškove ako imaju otvoren vlasnički račun u Poštanskoj štedionici”, rekao je član Komisije za hartije od vrednosti Đorđe Jovanović. On je precizirao da se građani mogu odlučiti i da ne prodaju akcije, ističući da su one njihovo vlasništvo i da je lični izbor vlasnika akcija da li će odgovoriti na ponudu ili ne.

"Ova ponuda je po mnogo čemu specifična, ne samo po broju akcionara koji će deponovati akcije,  već i po tome što je država obezbedila da ta transakcija bude besplatna za sve one koji to žele da urade preko pošte i Poštanske štedionice", rekao je Jovanović. On je dodao da je do sada na Beogradskoj berzi isprometovano oko 3.320.000 akcija NIS-a, što je oko dva odsto ukupne emisije.

Kako je od ranije bilo poznato investicionoj javnosti, Ugovorom o prodaji i kupovini kontrolnog paketa akcija NIS-a od 24. decembra 2008. godine, Gasprom Neft je dužan da u roku od 24 meseca od dana zaključenja transfera vlasništva pokrene proceduru za podnošenje ponude za preuzimanje, u skladu sa važećim zakonom, za kupovinu svih akcija manjinskih akcionara koje potiču iz raspodele akcija građanima, zaposlenima i bivšim zaposlenima. Cena preuzimanja ni u kojem slučaju ne može biti niža od cene po akciji koja bi bila rezultat sticanja 51 odsto akcija, odnosno 4,80996 evra. Takođe, ugovorom je predviđeno da se Republika Srbija uzdrži od učestvovanja u proceduri za podnošenje ponude za preuzimanje, u smislu da ne proda ni jednu od svojih akcija.

Нема коментара:

Постави коментар