четвртак, 9. децембар 2010.

Menadžment AIK-a očekuje rast od 6-8% u 2011.

 

09/12/2010 12:10:00Pregled, Sinteza

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

imageU tekućoj godini dobit AIK-a iznosiće 62 milijarde dinara

Ljubiša Jovanović, dugogodišnji direktor, a sada član uprave AIK banke, izjavio je za „Privredni pregled“ da će ova niška banka sa uspehom završiti 2010. godinu, što potvrđuju i visina profita i bilansne sume.

„Planirana bilansna suma će biti premašena i umesto rasta od pet odsto iznosiće deset, dok će profit biti 62 milijarde dinara, što je na nivou plana. Posle Intese, sigurno ćemo biti najprofitabilnija banka, ali treba imati u vidu da AIK ima samo 450 zaposlenih, dok Intesa ima preko 3.000 zaposlenih. Ostajemo i dalje lider po ostvarenoj produktivnosti i niskim troškovima po jedinici bankarskog proizvoda“, izjavio je Jovanović. On je dodao da uprava ove visokoprofitabilne bankarske ustanove procenjuje da će u 2011. godini moći da bude ostvaren rast od 6 do 8 odsto.
Prema njegovim rečima, AIK banka je povećala dinarsku štednju za 6,3 puta i uspela da dostigne za ovdašnje prilike skoro neverovatno učešće domaće vlaute u ukupnoj štednji od 20 procenata. AIK banka je dala garancije građanima da će nakon isteka perioda oročenja moći za dinare da dobiju isto onoliko deviza koliko bi ih dobili i sada, a da će im pritom ostati i kamate koje su mnogo povoljnije od onih koje važe za deviznu štednju.
Govoreći o poslovnom ambijentu, on je rekao da će se kriza nastaviti, te da će problemi nelikvidnosti realnog i javnog sektora biti još izraženiji  i da će dužnička kriza rasti,  te stoga AIK banka neće ništa menjati u pogledu instrumenata obezbeđenja, ali će politika plasmana  biti još restriktivnija. „AIK banka će biti nešto rasterećenija od ostalih banaka jer je sa čišćenjem bilansa počela još u drugoj polovini 2008. godine, i sada je u prednosti u odnosu na ostale banke jer ima nešto manje loše aktive u odnosu na prosek u bankarskom sektoru, a to joj omogućava da lakše podnosi sve posledice nelikvidnosti i ukupne ekonomske krize“, zaključio je Jovanović.

AIK banka je u prvih devet meseci tekuće godine zabeležila bruto dobit od 4,3 milijarde dinara (rast od 42,9 procenata), dok je aktiva poslednjeg dana septembra iznosila 121,9 milijardi dinara čime je dostigla tržišni udeo u domaćem bankarskom sistemu od 5,06 procenata.

Нема коментара:

Постави коментар