четвртак, 16. децембар 2010.

Salford najavio prodaju kompanija u Srbiji

 

15/12/2010 15:49:00B92, Sinteza

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

imageImlek, Bambi, Subotička mlekara i Knjaz uskoro dobijaju nove vlasnike

Direktor Salforda Judžin Džafi najavio je na danas održanoj konferenciji za štampu da će ova menadžment kompanija u naredne dve godine prodati sva preduzeća kojima upravlja na srpskom tržištu.

Džafi je precizirao da je razlog za prodaju taj što Salford završava svoj investicioni ciklus i da će prodati Imlek, Subotičku mlekaru, Bambi Banat i Knjaz Miloš.
On je najavio da će u naredne dve godine, Salford prodati sve kompanije u kojima ima vlasnički udeo na teritoriji Srbije, Ukrajine, Rusije i Gruzije. “Preduzeća u kojima imamo udeo prodavaćemo po tržišnoj ceni globalnim kompanijama. Smatramo da će prodaja biti laka jer kompanije koje Salford poseduje nemaju problema sa monopolima i posluju čisto", rekao je Džafi.
Džafi je najavio i da će Salford u narednom periodu pokrenuti nov investicioni ciklus i da će u Srbiji sfera njihovog interesovanja biti ulaganje u slične industrije iz kojih i izlaze, ali i energetika i telekomunikacije jer u tim oblastima imaju iskustva. Iako su oštro kritikovali agrarnu politiku u Srbiji, predstavnici Salforda su kazali da to nije razlog za odluku o prodaji kompanija, ali su upozorili da vladina politika mora da se menja.
Džafi je istakao da je Salford u Srbiju do sada uložio pola milijarde evra, što predstavlja dve petine portfelja tog fonda, po čemu je Srbija pojedinačno uzevši zemlja u koju su najviše investirali. Od toga polovina je uložena u Imlek, zbog čega je ta kompanija primer dobrog poslovanja i trebalo bi da bude uzor.
Trenutna tržišna kapitalizacija Imleka na Beogradskoj berzi iznosi 18,8 milijardi dinara (178,8 miliona evra), nakon što su akcije ove kompanije skočile u tekućoj godini 38,6 odsto, postigavši danas najvišu vrednost u poslednjih 30 meseci. Bambi Banat, po poslednjoj ceni od 16.500 dinara, tržišno vredi 6,3 milijarde dinara (60,1 milion evra), mada je pre samo 2 meseca tržišna kapitalizacija ovog konditora bila 20% veća kada je stizao do dvogodišnjeg maksimuma od 20.000 dinara po akciji. Mlekara Subotica je današnje trgovanje okončala na nivou od 1.550 dinara što odgovara tržišnoj kapitalizaciji ove mlekare od 3,58 milijardi dinara (34,1 milion evra). Knjaz Miloš je jedina Salfordova kompanija koja je u 100-procentnom vlasništvu njegovih fondova, te nema berzansku vrednost.

Нема коментара:

Постави коментар